Mój kalendarz pokazuje, że dziś… DZIEŃ WEGETARIAN! 🙂 Jako, że dla mnie każda okazja jest dobra, żeby ugotować zdrowy posiłek to dziś przychodzę z nowym VEGE przepisem! TOFU TIKKA MASALA to danie w stylu indyjskim pełne przypraw. To danie jest nie tylko smacznym, ale również pełnowartościowym posiłkiem z niskim indeksem glikemicznym, wysoką zawartością błonnika pokarmowego, jak również wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy B6, czy witaminy C!
To propozycja dobra nie tylko dla wegetarian, ale również dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność, czy hipoglikemia reaktywna). W przypadku tych osób warto byłoby do dania dodać jeszcze porcję surowych warzyw 😉 Wapń
Jeśli szukasz zdrowego vege przepisu polecam wypróbować właśnie ten na TOFU TIKKA MASALA 🙂
Tofu tikka masala
2 porcje
35 min
SKŁADNIKI
- Tofu naturalne – 1 kostka (180g)
- Ryż brązowy – 100g (1 woreczek)
- Pomidory z puszki – 1 puszka (400g)
- Jogurt kokosowy – 1 opakowanie (150-160g)
- Olej rzepakowy – 1 łyżka (10g)
- Imbir – kawałek (ok. 1 cm)
- Czosnek – 2 ząbki (10g)
- Garam masala – 2 łyżeczki
- Kmin rzymski (kumin) – 2 łyżeczki
- Papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
- Sól biała – mała szczypta
- Pieprz czarny mielony – szczypta
- Opcjonalnie: Ksylitol – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
- Tofu zamroź w opakowaniu na dzień wcześniej przed przygotowaniem potrawy. Następnego dnia przełóż je do ciepłej wody, aby szybko się rozmroziło. Wyjmij z opakowania i odciśnij nadmiar płynu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane tofu bardzo dobrze wchłania marynaty i nabiera wyjątkowego smaku.
- Tofu odsącz z wody. Zawiń go w papierowy ręcznik, połóż na nim coś ciężkiego (np. garnek) i zostaw na 10 minut.
- W międzyczasie wstaw ryż – ugotuj go zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Tofu pokrój w kostkę. W misce wymieszaj jogurt kokosowy, 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę kminku oraz szczyptę soli i pieprzu. W tak przygotowanej marynacie obtocz kostki tofu i wstaw do lodówki na min. 30 min.
- W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz imbir i podsmaż przez ok 1 min. Wsyp 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, 1 łyżeczkę papryki. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej pomidory z puszki i duś wszystko pod przykryciem przez ok. 5 min. Po tym czasie wsyp kostki tofu razem z marynatą i duś dalej bez przykrycia przez ok. 8 min.
POZIOM TRUDNOŚCI
* IG – indeks glikemiczny ŁG – ładunek glikemiczny WW – wymienniki węglowodanowe WBT – wymienniki białkowo-tłuszczowe
Wypróbowałaś/eś przepis?
Będzie mi miło jeśli podzielisz się opinią i napiszesz w komentarzu jak smakowało 🙂