MAZUREK NISKOBIAŁKOWY – IDEALNY POMYSŁ NA WIELKANOCNY DESER!
Mazurek jest klasycznym ciastem, którego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Tradycyjny mazurek przygotowywany jest na kruchym spodzie, który pokrywany jest następnie różnymi masami. Kiedyś najczęściej była to masa kajmakowa, a dziś ile osób tyle różnych mas. Bez problemu znajdziesz przepis na mazurek z masą czekoladową, orzechową, migdałową, pistacjową pomarańczowo-jabłkową, jak i mazurek z marmoladą, czy dżemem.
MAZUREK – CZY JEST CIASTEM O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI BIAŁKA?
Z uwagi na różne nadzienia i sposoby przygotowywania mazurka zawartość białka może być bardzo różna i waha się zwykle w granicach od 4 g białka do nawet 9 g białka na porcję. Biorąc pod uwagę, że Święta Wielkanocne obfitują w produkty wysokobiałkowe (jajka, kiełbasa, mięsa, wędliny, pasztety) w przypadku osób z przewlekłą chorobą nerek będących na diecie niskobiałkowej mogą być okresem trudnym. Oczywiście te osoby muszą uważać przede wszystkim na ilość i wielkość porcji tych produktów wysokobiałkowych, tak aby zmieścić się w swojej indywidualnie zleconej przez lekarza lub dietetyka dziennej puli białka. Warto również nie dokładać dodatkowej dużej ilości białka w postaci deseru, jakim często jest mazurek, tym bardziej, że można z łatwością przygotować NISKOBIAŁKOWEGO MAZURKA, który będzie równie smaczny jak wersja tradycyjna, a dostarczy tylko 1,5 g białka w 1 porcji!
Zachęcam Cię gorąco do wypróbowania przepisu poniżej 🙂
Cierpisz na przewlekłą chorobę nerek? Słyszałaś/eś, że zalecana jest dieta niskobiałkowa, ale zupełnie nie wiesz co ona oznacza oraz jakie dokładnie ilości biała spożywać? Zachęcam do przeczytania:
Mazurek niskobiałkowy
30 porcji
45 min
SKŁADNIKI
- Mąka niskobiałkowa – 200g ( u mnie firmy Balviten)
- Mąka kokosowa – 3 łyżki (50g)
- Cukier – 200g (20 łyżek)
- Sól biała – mała szczypta
- Masło – 200g
- Jajo kurze – 1 szt.
- Jogurt kokosowy naturalny – 3 łyżki (75g)
NADZIENIE MAZURKA:
- Daktyle – 400g
- Masło orzechowe – 6 łyżeczek (90g)
- Olej kokosowy – 3 łyżki (60g)
PRZYGOTOWANIE
- Wymieszaj suche składniki: mąki sól i cukier. Do suchych jajko, pokrojone w kawałeczki zimne masło, jogurt kokosowy. Szybko zagnieć składniki, do uzyskania jednolitego ciasta. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie piekarnik rozgrzej do 180 st C.
- Między dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy (moja była o wymiarach 25×30 cm), zostawiając na spodzie papier do pieczenia (niekoniecznie, ale papier ułatwi potem wyjęcie ciasta np. na talerz). Nakłuj spód ciasta widelcem w kilku miejscach i wstaw formę na parę minut do zamrażarki. Wyjmij ją, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut – do lekkiego zrumienienia. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź ciasto. Nie wyjmuj go z formy.
- Przygotuj masę karmelową z daktyli – daktyle zalej niewielką ilością wrzątku i odstaw na ok. 10 min aby nieco zmiękły. Olej kokosowy rozpuść. Do naczynia blendera przełóż daktyle, masło orzechowe i olej kokosowy. Zblenduj. Masę wyłóż na spód i udekoruj niewielką ilością bakalii.
- Wstaw mazurka do lodówki, aby masa nieco stężała.