Zgadzasz się z tym, że jedzenie warzyw jest kluczowym elementem zdrowej diety? Chcesz zwiększyć ich ilość w swoim jadłospisie, ale nie wiesz jak to zrobić w praktyce? Ten wpis jest dla Ciebie!
Gdzie się nie obejrzysz za tematyką zdrowego odżywiania i diet zawsze w parze idą warzywa… Oglądasz program o zdrowym gotowaniu – WARZYWA, sięgasz po artykuł, w którym czytasz wypowiedź dietetyka – WARZYWA, szukasz zdrowej diety odchudzającej – WARZYWA. Nawet na mojej stronie mogłaś/eś przeczytać, że gdybym miała wybrać najważniejszych zaleceń zdrowego odżywiania bez wątpienia na liście pierwszym punktem byłoby SPOŻYWANIE ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI WARZYW.
Dziś zajmiemy się WSKAZÓWKAMI PRAKTYCZNYMI!

10 SPOSOBÓW NA ZWIĘKSZENIE ILOŚCI WARZYW W DIECIE
- SPORZĄDZAJ KOKTAJLE WARZYWNO-OWOCOWE – koktajle, czy różnego rodzaju smoothie to idealny sposób na przemycenie w posiłku takich warzyw jak m.in. szpinak, jarmuż, awokado, seler naciowy, marchew, pietruszka, czy burak. Odpowiedni dodatek owoców sprawi, że smak warzyw będzie mniej wyczuwalny, dzięki czemu koktajle są dobrym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za smakiem warzyw. Dobrze sprawdzą się również w przypadku dzieci. Jeśli chcesz by Twój koktajl był pełnowartościowym posiłkiem koniecznie zadbaj by składał się z kilku niezbędnych elementów. Jakich? Przeczytasz w tym wpisie – #DietetykNaRatunekKOKTAJLSKŁAD
- JEDZ SAŁATKI I SURÓWKI – czy wiesz, że surowe warzywa charakteryzują się większą ilością witamin i składników mineralnych niż ich koledzy poddani obróbce termicznej? Dlatego właśnie do dań obiadowych warto serwować sobie porcję surówkI! Surówki i sałatki to jeden z najprostszych sposobów na wzbogacenie diety w warzywa. Sałatka kojarzy Ci się wyłącznie z zieloną sałatą i głodówką? Nic bardziej mylnego! Sałatka, która ma stanowić pełnowartościowe danie nie musi i nawet nie powinna składać się wyłącznie z sałaty! Warto zadbać, aby była też źródłem zdrowego tłuszczu, jak np. oliwa z oliwek, nasiona, orzechy czy awokado, białka np. w postaci chudego mięsa, fety, mozzarelli, nasion roślin strączkowych czy tofu oraz węglowodanów złożonych, jak m.in. pełnoziarniste pieczywo, razowe makarony, czy brązowy ryż. Przygotowując sałatkę możesz za każdym razem dodawać inne produkty i komponować nowe połączenia smakowe, dzięki czemu ich smak nigdy Ci się nie znudzi ! Moje propozycje –#DietetykNaRatunekSAŁATKA#DietetykNaRatunekSURÓWKA
- NIE ZAPOMINAJ O ZUPACH – pomidorowa , ogórkowa, dyniowa, szpinakowa, brokułowa , cebulowa, barszcz z buraków, marchewkowa, z soczewicy… a to tylko kilka przykładów! Zupy to kolejny posiłek, w którym możesz łączyć warzywa na różne sposoby, a jedyne co Cię ogranicza to wyobraźnia. A jeśli znudzi Ci się konsystencja? Możesz przygotować zupę krem i podać np. w towarzystwie pysznych grzanek.
- PRZEMYCAJ WARZYWA W DANIACH OBIADOWYCH – do tego celu doskonale sprawdzą się zapiekanki, różnego rodzaju risotta i kaszotta, dania typu leczo, farsze do tortilli, naleśników, czy pierogów, ale też gołąbki i kotlety mielone. Tak tak, dobrze przeczytałaś/eś do kotletów też można dodawać różnego rodzaju warzywa. Nie wierzysz? Wypróbuj przepis – #DietetykNaRatunekZDROWEMIELONE
- DODAWAJ WARZYWA DO OMLETÓW, PLACKÓW I JAJECZNICY – niedzielny poranek tradycyjnie zaczynasz od omleta bądź jajecznicy? Dodaj pokrojone w kostkę lub starte na tarce warzywa. Dobrym pomysłem będą m.in. papryka, szpinak, pomidory, cukinia, marchewka, jarmuż, awokado ale też brokuł i kalafior.
- PRZEKĄSKI – masz ochotę na przekąskę? Wykorzystaj warzywa! Możesz pociąć je na słupki i podać z jakimś humusem lub domowym sosem (dobrze sprawdzą się marchewka, pietruszka, papryka seler naciowy), ale możesz też przygotować z nich frytki lub chipsy. Jak? – PRZEPIS NA CHIPSY Z BATATA
- ZDROWE SŁODKOŚCI – porcję warzyw możesz również przemycić przygotowując zdrowe słodkości – różnego rodzaju CIASTA, CIASTECZKA, CZY KULKI MOCY. Zapewne słyszałaś/eś kiedyś o cieście z marchewki, albo brownie z fasoli? Możliwości jest całe mnóstwo. Moja propozycja to Bajaderki z ciecierzycy –#DietetykNaRatunekBAJADERKIZCIECIERZYCY
- PRZYGOTOWUJ SOSY I DIPY – sos pomidorowy lub szpinakowy to idealne dodatki do makaronu. Sos tzatziki (jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem), który może być smacznym dodatkiem do dań mięsnych, tortilli, sałatki, pizzy, zapiekanki, słonych przekąsek czy nawet kanapki również przyjmie funkcję niewielkiego dodatku warzywnego. Możesz też przygotować dip z kalafiora, wystarczy, że zblendujesz gotowanego kalafiora z jogurtem, sokiem z cytryny, czosnkiem i niewielką szczyptą soli. Ta propozycja wzbogaci smak Twoich kanapek!
- ZRÓB PESTO – z bazylii, natki pietruszki, jarmużu, szpinaku, rukoli – pasuje do bardzo wielu potraw, poczynając od makaronu, przez dodatek do mięs i ryb, smarowidło do grzanek, pastę do słonych przekąsek, a na sałatkach kończąc.
- MIEJ POD RĘKĄ MROŻONKI I POMIDORY W PUSZCE – wyobraź sobie taką sytuację…. Jest piątkowy wieczór, w pracy miałaś/eś ciężki dzień i musiałaś/eś zostać dłużej, wracasz do domu jesteś zmęczona/y a jedyne o czym myślisz to żeby zjeść i wziąć ciepłą kąpiel. Masz dobre chęci, chcesz zjeść coś zdrowego ale…. okazuje się, że nie masz ani jednego warzywa…. Dlatego warto mieć zawsze pod ręką mrożonki warzywne!– gotujesz ok 10 min, możesz dodać np. fetę i jakąś kaszę lub razowe pieczywo i zdrowy posiłek gotowy. Dobrym rozwiązaniem są też pomidory w puszce, z których możesz wyczarować sos do makaronu lub dodać do zapiekanki.
Każdy z nas jest inny, ma inne preferencje co do smaku i konsystencji potraw dlatego wypróbuj powyższe sposoby i sprawdź co Tobie pasuje najlepiej