Zbliża się TŁUSTY CZWARTEK! Czas zatem na przepis na FAWORKI, albo jak to inni mówią CHRUST. U mnie oczywiście w wersji pełnoziarnistej 😉 Po PEŁNOZIARNISTE PIECZONE FAWORKI z mojego przepisu śmiało mogą sięgnąć osoby z HIPOGLIKEMIĄ REAKTYWNĄ, INSULINOOPORNOŚCIĄ, czy CUKRZYCĄ.
Nie wiem jak Wy, ale ja lubię faworki tylko jeśli są chrupiące. Przy pierwszym zetknięciu z faworkami pieczonymi nieco się zraziłam, bo wyszły trochę pulchne i gumowe…. Od tamtego czasu testowałam różne proporcje składników, aby osiągnąć moją upragnioną chrupkość i WRESZCIE SIĘ UDAŁO!!! Oczywiście poza składem ważne jest jeszcze rozwałkowanie ciasta na odpowiednią grubość! Nie zapomnijcie o tym! Wtedy PEŁNOZIARNISTE PIECZONE FAWORKI będą chrupkie, delikatne i przepyszne!
Te faworki są idealną wersją na Tłusty Czwartek dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, jak hipoglikemia reaktywna, insulinooporność, czy cukrzyca! Dlaczego?
W ich składzie nie znajdziecie „białej mąki”, ani cukru. Do ich przygotowania używamy mąki pełnoziarnistej i erytrolu. Mąka pełnoziarnista ma niższy IG niż mąka biała i zawiera większe ilości błonnika pokarmowego, który spowalnia wchłanianie węglowodanów. Erytrol jest dobrym zamiennikiem cukru. Ma praktycznie zerową ilość kalorii i w przeciwieństwie do cukru nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo dzięki temu, że nie są smażone tylko pieczone zawierają mniejszą ilość tłuszczu, a co za tym idzie są mniej kaloryczne.
6 faworków pełnoziarnistych pieczonych to tylko 109,2 kcal i aż 2,4g błonnika pokarmowego. Ładunek glikemiczny (6 szt.) = 8.
Chcesz dowiedzieć się więcej o substancjach słodzących i zamiennikach cukru? Koniecznie przeczytaj poniższe artykuły:
Faworki pełnoziarniste pieczone
75 sztuk
40 min
SKŁADNIKI
- Żółtka jaja kurzego – 3 szt.
- Jogurt naturalny – 150g (ok. 7,5 łyżki)
- Erytrol/ erytrytol zmielony na puder – 10 łyżek (100g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15g)
- Sól – szczypta
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista/ pszenna pełnoziarnista – 300g (ok. 2,5 szklanki)
+ erytrol zmielony na puder do posypania – 3 łyżki (30g)
PRZYGOTOWANIE
- W głębokiej misce wymieszaj żółtka, jogurt, puder z erytrolu (100g), rozpuszczone masło klarowane i sól, używając blendera z końcówką do ubijania piany lub rózgi. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj do mąkę i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę i odstaw na kilka minut.
- Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek o grubości ok. 2 mm. Pokrój ciasto na w miarę równe paski (najprościej użyć do tego radełka). U mnie wyszło 75 małych faworków. Na środku każdego paska zrób nacięcie. Przez nacięcie przełóż jeden koniec faworka i delikatnie rozprostuj.
- Faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. C (pieczenie góra-dół) przez ok 10-15 min. Po upieczeniu posyp pudrem.