Temat orzechów budzi w Tobie mieszane uczucia? Z jednej strony niejednokrotnie obiło Ci się o uszy, że trzeba na nie uważać, bo są wysokokaloryczne i zawierają ogromne ilości tłuszczu, a z drugiej strony nie raz słyszałaś/eś wypowiedzi dietetyków i lekarzy zachęcających do spożycia orzechów z uwagi na ich walory zdrowotne?
JAK TO W KOŃCU JEST Z TYMI ORZECHAMI? ZDROWE CZY NIE? JEŚĆ CZY NIE JEŚĆ?
JEŚĆ!!! Orzechy to produkty o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, dlatego nie ma wątpliwości, że w zdrowym jadłospisie powinny mieć swoje miejsce!
Wysoka kaloryczność orzechów jest faktem, ale nie jest to powód do obaw! Wystarczy, że będziesz jeść je w odpowiedni sposób:
- Sięgaj po naturalne orzechy, bez dodatku soli, cukru, miodu, karmelu czy czekolady!
- Jedz orzechy w umiarkowanych ilościach – ok. 30-40g na dzień!
- Dbaj jednocześnie o odpowiednią kaloryczność całodziennego jadłospisu!

DLACZEGO NAMAWIAM CIĘ DO WPROWADZENIA ORZECHÓW DO TWOJEGO CODZIENNEGO JADŁOSPISU? – 
POWODÓW:
- STANOWIĄ DOBRE ŹRÓDŁO BŁONNIKA POKARMOWEGO – a odpowiednie spożycia błonnika to m.in. większe odczucie sytości po posiłkach, usprawnienie perystaltyki jelit , zapobieganie zaparciom, mniejsze ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, czy nowotworów jelita grubego.
- ZAWIERAJĄ WIELE CENNYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH – mogą stanowić dobre źródło ŻELAZA, WAPNIA, MAGNEZU, SELENU, CYNKU, WITAMIN Z GRUPY B, WITAMINY E oraz KWASU FOLIOWEGO (poszczególne rodzaje orzechów różnią się zawartością ww. minerałów i witamin).
- SĄ BOGATE W BIAŁKO – ilość białka w orzechach jest porównywalna z ilością jaką znajdziemy w produktach mięsnych, a w przypadku niektórych rodzajów orzechów może nawet przewyższać zawartość białka w produktach mięsnych! Co prawda białko orzechów nie jest białkiem pełnowartościowym, jak ma to miejsce w przypadku białka mięsa czy jaj, ale…. w porównaniu z innymi produktami roślinnymi wartość biologiczna białka orzechów jest o wiele, wiele większa, dlatego orzechy są również cennym produktem w jadłospisach wegetarian i wegan.
- ZMNIEJSZAJĄ STĘŻENIE CHOLESTEROLU – przede wszystkim mowa o frakcji LDL cholesterolu, czyli tzw. „złym cholesterolu”). Takie działanie orzechy zawdzięczają przede wszystkim obecności w nich FITOSTEROLI (steroli roślinnych, które ze względu na podobną do cholesterolu strukturę konkurują z nim o wchłanianie, co sprawia, że w efekcie wchłanianie cholesterolu jest osłabione). Wpływ na obniżenie wchłaniania cholesterolu ma również już wyżej wspomniany BŁONNIK POKARMOWY.
- MOGĄ SPRZYJAĆ OBNIŻENIU CIŚNIENIA KRWI
- MOGĄ ZMNIEJSZAĆ RYZYKO ROZWOJU NOWOTWORÓW – dotyczy to zwłaszcza raka jelita grubego, endometrium i trzustki.
- SPRZYJAJĄ REDUKCJI STANU ZAPALNEGO – są źródłem licznych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych (przeciwutleniających) jak np. witamina E (szczególnie dużo jest jej w orzechach laskowych), selen (głównie w orzechach brazylijskich), kwasy tłuszczowe omega-3 i kwas elagowy w orzechach włoskich), czy polifenole (obecna we wszystkich rodzajach orzechów)
- MOGĄ WPŁYWAĆ NA POPRAWĘ FUNKCJI POZNAWCZYCH
- ZMNAIEJSZAJĄ RYZYKO CUKRZYCY TYPU 2 I MOGĄ POPRAWIAĆ WRAŻLIWŚĆ TKANEK NA INSULINĘ
- ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO PRZEDWCZESNEJ ŚMIERCI
Myślę, że teraz już rozumiesz dlaczego zachęcam Cię do włączenia orzechów do Twojego jadłospisu.
Dla mnie jest jeszcze jeden powód – SMAK! 😀
Orzechy mogą stanowić dobrą alternatywę dla słodyczy, czy innych niezdrowych przekąsek. Wielu moich podopiecznych zauważyło, że przekąska w postaci orzechów nerkowca, które mają naturalnie lekko słodki smak ZASPOKAJA ICH APETYT NA SŁODYCZE! A dodatkowo czerpiesz wyżej opisane korzyści!
Ja jestem fanką tak naprawdę wszystkich orzechów, ale jeśli musiałabym wybrać to na pierwszym miejscu znalazłyby się orzechy włoskie i migdały.
A Ty masz swoje ulubione orzechy?