Postanowiłaś/eś, że ograniczysz cukier w swojej diecie? Bardzo mnie to cieszy, ale czy na pewno wiesz na jakie produkty musisz zwrócić uwagę? Które z nich zawierają cukier?
Bardzo często na pierwszej wizycie słyszę od swoich pacjentów „Lekarz zdiagnozował u mnie insulinooporność/ cukrzycę i już wprowadziłam/em pewne zmiany – zrezygnowałam/em z cukru. Mimo to stężenia glukozy/insuliny wciąż są powyżej normy.” albo „Chcę schudnąć więc już poczyniłam/em pierwsze kroki – wyrzuciłam/em cukier ze swojej diety”.
Na pytanie co rozumieją przez rezygnację z cukru odpowiadają „Jak to? Nie wie Pani? Nie słodzę herbaty, kawy, unikam słodyczy, nie dodaję cukru do ciast, nie dosładzam już zupy pomidorowej, ani mizerii”.
Kiedy dopytuję dalej czy sprawdzają etykiety kupowanych produktów pod względem obecności cukru? Najczęściej reagują zdziwieniem…
Niestety moi Kochani żyjemy w czasach, w których producenci, aby polepszyć smak produktów do bardzo bardzo wielu produktów dodają cukier. Często są to produkty których zupełnie nie posądzalibyśmy o dodatek cukru w składzie. Dlatego tak ważne jest CZYTANIE ETYKIET!
CUKIER W SKŁADZIE – NA JAKIE PRODUKTY ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
WĘDLINY, PARÓWKI, PASZTETY, KIEŁBASY
WARZYWA KONSERWOWE
POMIDORY W PUSZCE
KETCHUP, GOTOWE SOSY
MUSZTARDA, CHRZAN
OWOCE W PUSZCE
DŻEMY, KONFITURY, MARMOLADY
JOGURTY OWOCOWE, OWOCOWE MAŚLANKI I KEFIRY
NAPOJE („MLEKA”) ROŚLINNE
PŁATKI ŚNIADANIOWE, MUSLI
GOTOWE OWSIANKI
BATONIKI ZBOŻOWE
SŁODYCZE (również te dedykowane dzieciom i diabetykom)
CHIPSY
SŁODKIE NAPOJE, NEKTARY, IZOTONIKI
Już wiesz na etykiety których produktów warto zerknąć by sprawdzić czy producenci nie dali nam w gratisie dodatku cukru.
Niestety jest jeszcze jedno ale…..
To, że w składzie nie zobaczymy bezpośrednio napisu „CUKIER” nie oznacza, że tego cukru w nim nie ma – bo na etykietach CUKIER NIEJEDNO MA IMIĘ!
Nauczmy się zatem języka, w którym producenci wpisują nam cukier na etykietach!
POD JAKIMI NAZWAMI NAJCZĘŚCIEJ UKRYTY JEST CUKIER NA ETYKIETACH?
SACHAROZA
CUKIER TRZCINOWY, CUKIER BURACZANY
CUKIER BRĄZOWY, NIERAFINOWANY
CUKIER INWERTOWANY
SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
CUKIER WANILINOWY
CUKIER KOKOSOWY
GLUKOZA
FRUKTOZA
DEKSTROZA
LAKTOZA
MALTOZA
MALTODEKSTRYNA
SYROP GLUKOZOWY
SYROP FRUKTOZOWY, WYSOKOFRUKTOZOWY
SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY I FRUKTOZOWO-GLUKOZOWY
SYROP Z BURAKA CUKROWEGO
SYROP Z AGAWY
SYROP KUKURYDZIANY
SYROP BURACZANY
SYROP KLONOWY
SYROP DAKTYLOWY
SYROP MALTOZOWY
SŁÓD JĘCZMIENNY
EKSTRAKT SŁODOWY JĘCZMIENNY
SŁÓD PSZENNY
MELASA BURACZANA, MELASA TRZCINOWA
KARMEL
MIÓD
…
Czym możemy zastąpić cukier jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcemy dokonać zdrowszego wyboru?
Tą kwestię poruszę w osobnym wpisie, dlatego jeśli interesuje Cię ten temat koniecznie śledź mojego bloga 😉